Zašto Kragujevac

Kragujevac je privredni, kulturno-prosvetni i politički centar Šumadije i Pomoravlja. Do 1990. godine bio je peti grad po razvijenosti u SFRJ odmah posle slovenačkih gradova. Početkom 1990-ih godina grad postaje jedan od siromašnijih gradova u Srbiji.

Danas je Kragujevac ponovo jedan od najjačih administrativnih, kulturnih, finansijskih, industrijskih i političkih centara u Srbiji. Makroregionalni je centar za regione: Čačka, Kraljeva, Užica, Jagodine, Kruševca, Smedereva, Požarevca i severnog Kosova.

U pitanju je grad sa pozitivnom poslovnom klimom i ubrzanim lokalnim ekonomskim razvojem o čemu govori i sertifikat Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Nizom povlastica za investitore, velikim infrastrukturnim i projektima lokalnog ekonomskog razvoja, Kragujevac je širom otvorio svoja vrata svima koji prepoznaju pozitivne vibracije u poslovnom okruženju, imaju viziju i žele poslovni uspeh, zdravu konkurenciju i profit.

Povratkom FIAT-a ponovo je postao sedište srpske automobilske industrije, što je doprinelo da region Šumadije postane najveći izvoznik. „Fiat automobili Srbija“, „Zastava oružje“,„Forma ideale“ i „Agromarket“  su najveći izvoznici.

Jedna od vodećih multinacionalnih kompanija „Plaza centar”, otvorila je 20. marta 2012. godine šoping centar Kragujevac „Plaza”, koji se od tada pozicionirao kao vodeći tržni centar i glavni poligon za zabavu i šoping, kako u Kragujevcu, tako i u regionu.

Za investiranje u Kragujevac opredelili su se i „Merkator” , „Metro”, TUŠ , „Supernova” , „Nelt”, „Forma ideale”, zbog čega je grad na Lepenici godinama jedno od najvećih gradilišta u Srbiji.

SAJAM

U gradu funkcioniše i gradsko sajmište – „Šumadija sajam”, koje je smešteno u industrijskoj zoni „Servis dva” gde je izgrađena jedna od tri planirane hale Gradskog sajmišta. „Šumadija sajam” opslužuje čitav prostor južno od Save i Dunava i kao takav predstavlja jednu od važnijih institucija koje doprinose pozicioniranju Kragujevca kao regionalnog, komercijalnog i sajamskog centra regije centralne Srbije.

Šumadija sajam je ujedno i član ASJE- Asocijacije sajmova jugoistočne Evrope i zajedno sa Novosadskim i Beogradskim sajmom, spada u red velikih sajmova.

ZDRAVSTVO

U gradu funkcioniše više zdravstvenih ustanova koje po svom značaju i funkciji predstavljaju stub organizovanja zdravstvene zaštite u Srbiji. U zdravstvenim ustanovama Kragujevca i Kliničkom centru Kragujevac zaposleno je preko 3.000 ljudi, od čega je preko 70% kvalifikovanih zdravstvenih radnika, oko 700 lekara, među kojima više od polovine specijalista i oko 50 doktora nauka.

OBRAZOVANJE

Na teritoriji grada ima 22 osnovne škole, osam srednjih, od kojih su dve, Medicinske škola „Sestre Ninković“ i Politehnička škola, regionalnog karaktera. Pored toga tu su najstarija gimnazija južno od Save i Dunava – Prva kragujevačka gimnazija, zatim Druga kragujevačka gimnazija, Prva tehnička, Druga tehnička, Ekonomska i Turističko ugostiteljska škola „Toza Dragović“.

Prvi fakulteti u Kragujevcu se osnivaju ranih šezdesetih godina i to Mašinski i Ekonomski fakultet kao odeljenja Beogradskog Univerziteta, a početkom sedamdesetih i Pravni i Prirodno-matematički fakultet. Na bazi ovih Fakulteta i Pedagoško-tehničkog fakulteta iz Čačka i Instituta za strna žita u Kragujevcu i Instituta za voćarstvo u Čačku osniva se 21. maja 1976. Univerzitet u Kragujevcu.

Danas u sastavu kragujevačkog Univerziteta ima 12 fakulteta koji su smešteni u šest gradova Centralne Srbije.

KULTURA

U gradu postoji više značajnih institucija od regionalnog, a neke i od nacionalnog značaja u oblasti kulture i umetničke delatnosti. Više njih nastavlja tradiciju prvih ustanova svoje vrste u modernoj Srbiji, kao što su Knjaževsko-srpski teatar (osnovan 1835. godine), Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ (1866), Kulturno - umetničko društvo „Abrašević“ (1904).

MANIFESTACIJE

Od manifestacija koje imaju poseban značaj, a održavaju se u Kragujevcu najpoznatiji su: „Arsenal fest”, međunarodni pozorišni festival „JoakimInterFest”,

međunarodni džez festival, međunarodni muzički festival OKTOH, međunarodni Salon antiratne karikature, međunarodni festival kamernih horova, međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra”, pozorišni susreti učenika gimnazija Srbije (od 1996. godine), gradska slava Đurđevdan, Đurđevdanski karneval, Sajam knjiga, „Šumadija Fest”, KGastro festival

ZNAMENITOSTI

Narodni muzej Kragujevac

Knjaževsko-srpski teatar

Amidžin konak

Akvarijum Kragujevac

Stara crkva (Kragujevac)

Stara skupština

Muzej „Stara livnica”

Spomen-park „Kragujevački oktobar”

Spomenik palim Šumadincima

Saborna crkva u Kragujevcu

Manastir Lipar

Vatrogasni dom u Kragujevcu (Proglašen spomenikom kulture, odlukom Vlade Republike Srbije 27. jula 2001.)

Šumaričko jezero

Stadion „Čika Dača”

 

Koordinate grada Kragujevca:

severna geografska širina 44° 22′

istočna geografska dužina 20° 56′

nadmorska visina 180 m

 

Pored razgranate mreže puteva koji Kragujevac povezuje sa velikim brojem gradova i naselja, železničkom prugom moguć je saobračaj u četiri glavna pravca:

Kragujevac – Beograd – Subotica – Budimpešta

Kragujevac – Niš – Sofija

Kragujevac – Podgorica – Bar (morska luka)

Kragujevac – Skoplje – Solun (morska luka)