Odaberite idealnog podstanara

Kada izdajete nekretninu bitno vam je ko će živeti u njoj, iz mnogo razloga, kao i da oni koji žive u vašoj nekretnini za izdavanje zadovoljavaju vaše kriterijume. Stoga je neophodno da im postavite pitanja koja će vam omogućiti da izvršite selekciju. Pripremili smo vam 5 osnovnih pitanja koja će vam pomoći da pronađete stanare koji su dobri za vas. Naravno, vi listu uvek možete dopuniti pitanjima koja su vama bitna.

Pitanja koje svaki stanodavac treba da pita

1. Zbog čega se selite?

Ovo je osnovno pitanje, koje vam može mnogo toga reći o podstanaru, stoga dobro obratite pažnju. Ono što želite da čujete su legitimni razlozi kao što su promena posla, želja za više prostora ili za boljom lokacijom. Znaćete da nešto nije u redu ako su razlozi dobijen otkaz od strane stanodavca, svađe sa komšilukom ili vlasnicima u prethodnom stanu za izdavanje, ili ono čuveno - gazde su lude.

2. Kada biste se uselili?

Odgovor na ovo pitanje može dosta da kaže o podstanaru. Većina aktuelnih ugovora za iznajmljivanje stanova poseduje klauzulu otkaznog roka od 30 dana. Po novom zakonu o stanovanju, otkazni rok se produžava na čak 90 dana. Ako podstanar želi da se useli koliko sutra, to može biti signal za oprez. U najmanju ruku nije preterano odgovorna osoba. Naravno, moguće je da su u pitanju posebne okolnosti, na poslu ili u porodici, ali načelno, odgovorni stanari blagovremeno počinju da traže stan.

3. Da li imate spreman sigurnosni depozit i kiriju za prvi mesec?

Ovo osvetljava njihovu finansijsku situaciju. Ako umesto ovoga zatraže da depozit plate nedelju dana kasnije, ili do kraja meseca, najverovatnije će se ovaj trend nastaviti sve dok podstanar ne bude u situaciji da ne može da plati kiriju. Ne želite da vam stanar u startu duguje novac.

Ne bi trebalo da dozvolite da se stanar useli ako prethodno nije isplatio ceo dogovoreni iznos. Tu ne bi smelo da bude pregovaranja niti ustupaka. Zapamtite: uvek zahtevajte ceo iznos pre useljenja. Takođe, depozit je neophodan, u slučaju da stanar postane problematičan ili prouzrokuje štetu.

4. Da li imate kućne ljubimce?

Ako je vaš stav da u nekretnini koju izdajete nema držanja životinja, onda stanari sa ljubimcem definitivno nisu za vas. Osim, naravno, ako nije u pitanju zlatna ribica. Najbolje je to unapred znati, da ne bi gubili vreme.

5. Da li imate pitanja?

Ovo će potaknuti stanare da postave pitanja o nekretnini, lokaciji, komšiluku i svemu ostalom što im padne na pamet. Ovo je veoma bitno pitanje. Čak i ako su stanari na sva vaša pitanja odgovorili zadovoljavajuće, važno je da i oni budu zadovoljni životom u vašem stanu za izdavanje. Ukoliko im obezbedimo dom, a ne samo iznajmljeni stan, stanari će biti zadovoljniji i bolje se ophoditi prema nekretnini i ostati duže, na obostrano zadovoljstvo.

Nadamo se da će vam ovaj pristup uštedeti vreme za izdavanje stana ili kuće i olakšati izbor i put do idealnih stanara. Zapamtite: vaš stan za izdavanje, vaša pravila. Bolje je postaviti ih u početku, kada podstanar može da se složi ili odbije, nego kasnije imati glavobolje.