Svi troškovi prilikom kupovine stana

Koliko god da stavljate na papir, podvlačite crtu, nekako uvek potrošite više novca nego što ste planirali. To važi za sve kupovine, a posebno je bitno za one velike – životne. Svako ko je kupovao stan, zna o čemu pričamo, a mnogi od njih često govore da i ne znaju više na šta im se „izvukao“ novac. Halo oglasi nekretnine su za vas pokušali da obuhvate sve propratne troškove prilikom kupovine stana na koje bi trebalo da obratite pažnju.

Skriveni trošak ne znači da vas je neko prevario prilikom kupovine stana, već je to u žargonu je naziv za sve one izdatke koje u startu niste planirali, a koji zbirno mogu da iznose i do nekoliko hiljada evra. Ukratko, trebalo bi računati trošak za agenta, različite poreze, notara, a ukoliko kupujete na kredit, i brojnih stavki koje to sobom nosi. Evo detalja.

Od tri vrste poreza – koju vi plaćate?

Kupovina stana podrazumeva da morate da platite neki od ovih troškova - poreza na prenos apsolutnih prava, dodatu vrednost (PDV), a vlasnik stana koji prodaje, mora da računa na porez na kapitalnu dobit. Da se zadržimo na dva poreza koja su obaveza kupca, iako ne po zakonu, sigurno je tako u praksi.

Porez na prenos apsolutnih prava ili na promet nepokretnosti plaćaju samo kupci stana koji je već bio u prometu, odnosno ovaj porez plaćate ako niste prvi kupac, dok ste za novogradnju oslobođeni. Poreska prijava podnosi se u roku od 15 dana od dana overe ugovora o kupoprodaji i to filijali Poreske uprave na čijem području se nalazi kupljen stan. Poreska stopa je 2,5 odsto vrednosti nekretnine, što znači da za stan od 60.000 evra računate da na ime ovog poreza morate platiti još 1.500 evra. Na osnovu našeg iskustva u ovoj oblasti savetujemo vam oprez, jer se dešava da opština propisuje cenu kvadrata koja je viša od one koju ste vi platili prodavcu, što povlači da i porez obračunavaju po višoj ceni. U tom slučaju, imate pravo da tražite izlazak komisije na teren kako bi se cena naknadno utvrdila.

Porez na dodatu vrednost (PDV) plaćate samo ukoliko kupujete novogradnju, ali ste u tom slučaju oslobođeni poreza na promet nekretnine. Ovde je dobra stvar što, za prve kupce, postoji opcija povraćaja PDV-a, na 40 kvadrata, plus 15 kvadrata na svakog prijavljenog člana domaćinstva, mada u startu morate pokriti i ovaj trošak. Poreska stopa je 10 odsto od vrednosti stana.

Porez na kapitalnu dobit plaća prodavac i to onda, kada u roku od 90 dana, od dana prodaje stana.