Za stan u Kragujevcu prosečno 950 evra/m2

Za stan u Kragujevcu prosečno 950 evra/m2

 

 

Kragujevac je univerzitetski grad i ako ste planirali da se skućite u ovom delu Srbije, nećete proći ni skupo ni jeftino – nego nekako taman za onaj osećaj da ste dali toliko para koliko ste dobili muzike.

Prosečna cena novogradnje po kvadratu iznosi oko 1.000 evra, dok je prosečna cena starogradnje oko 800 evra. Ipak, da biste imali bolji uvid kako se kreću cene u Kragujevcu, Halo oglasi nekretnine su spremili za vas pregled situacije na terenu.

Prema našem kalkulatoru cena, koji možete pronaći na portalu www.halooglasi.com/nekretnine, generalno, bez obzira da li je reč o staroj ili novoj gradnji, prosečna cena kvadrata je 950 evra. Naravno, ukoliko ne insistirate da živite u strogom centru, mogli biste da se skućite i za oko 500 evra po kvadratu u nekom od kragujevačkih naselja.

Međutim, kako bismo imali uvid u situaciju i bolji od onog što nam govore cifre i statistički podaci o prodaji, pitali smo agente za nekretnine koji posluju na tom terenu da za naše čitaoce približe specifičnosti. Kako kažu, ono što je upečatljivo u ovom gradu, jeste da su stanovi mnogo traženiji od kuća, a logično, novogradnja je nekoliko stotina evra skuplja od kvadrata stare gradnje.

Kategorija kupaca je šarenolika - roditelji za decu studente, mladi bračni parovi, Kragujevčani koji žele da se odvoje od roditelja, porodice kojima je potreban veći životni prostor, penzioneri kojima je potreban manji prostor...

Tražnja raste

Tražnja za kvadratima u Kragujevcu definitivno je porasla poslednjih godina, a tržište se stabilizovalo, kaže za Halo oglasi nekretnine Vladimir Joksimović, vlasnik agencije “Palma nekretnine Kragujevac”.

“Tržište je oživelo i to je, nakon 2008, 2009. i 2010. godine stabilizovano. Sada se može reći da tražnja stabilno raste, iako i dalje nije na onom nivou od pre krize. Važno je da je trend dobar i da sve ide na bolje. Oseća se i da se u poslednje 3-4 godine malo više gradi, pa i potražnja raste”, rekao je Joksimović za Halo oglase.

Najskuplje u blizini centra i fakulteta

Tamo gde su i cena i tražnja veći svakako je sam centar Kragujevca, ali i okolina fakulteta ume da pogura cenu. Prema rečima našeg sagovornika, za kvadratni metar u novoj gradnji, na atraktivnijim lokacijama je potrebno izdvojiti oko 1.000 do 1.100 evra, a ima i kvalitetnih zgrada u kojima kvadrat košta 1.200 evra.

„Naravno, pravilo je svuda isto, da što se dalje ide od centra, može da se nađe sve jeftinije. Tako kvadrat u Kragujevcu može da se kupi, zavisno od lokacije i za 800 evra i to u novogradnji“, kaže Joksimović.

Pored fakulteta i srednjih škola, dodaje, tražnja standardno postoji, a građani tu, najčešće, kupuju nekretninu da bi školovali decu ili da bi rentirali.

„Kad se sve izračuna, bolje je kupiti stan za decu koja upisuju fakultete. To je 4-5 godina studiranja i za to vreme se kroz kiriju isplati pola stana. Zato je bolje da oni koji su u mogućnosti kupe nekretninu“, rekao je Joksimović.

Stara gradnja jeftinija

Upitan da li ima kupaca koji insistiraju na staroj gradnji smatrajući da je daleko kvalitetnija od novogradnje, Joksimović odgovara da uvek ima različitih stavova.

„To zavisi od čoveka do čoveka. Nekima i ta mala razlika u ceni znači, mada na kraju to bude slično, jer, ako kupe stan za 800 evra po kvadratu, pa moraju da ulože još 100-200 evra po kvadratu - to onda izađe kao nov stan. Ako su instalacije stare, hodnici, ulaz, prilaz, fasade, mada ima i dobrih fasada... sve to ulazi u cenu“, kaže naš sagovornik.

Stara gradnja, kako je rekao, zavisno od svih standardnih parametara poput kvadrature, lokacije, spratnosti i slično, košta oko 700 - 800 evra u centru, a sve dalje je jeftinije, pa može da se nađe i za 500 evra po kvadratnom metru.

Agencija završava sve administrativne poslove

Građanima koji su rešili da se skuće u Kragujevcu Joksimović savetuje da pažljivo biraju agenciju i agenta. Važno je, priča on, da provere da li je agencija upisana u Registar posrednika, da pogledaju njihovu internet prezentaciju.

„Najbolje je da se kupci obrate agenciji koja radi taj posao dobro i može sve kompletno da odradi. Ne valja da slušaju laike kako im daju savete, jer je posle neke greške teško ispraviti. Agencija će sve propratne poslove takođe da odradi umesto njih i u tom smislu nema potrebe da se sekiraju. Agent će im završiti sve administrativne poslove i kod notara i prikupiti papirologiju kod banke. Sve je koordinirano“, rekao je on.

Halooglasi 30.05.2018.