O gradu

Kragujevac se nalazi u centralnom delu Srbije, 140 km južno od Beograda. Grad podignut na obalama reke Lepenice, izmedu Rudnika, Crnog vrha i Gledićkih planina, predstavlja privredni, obrazovni, kulturni, zdravstveni i administrativni centar Šumadije.

Prvi pisani zapis o naselju načinili su Turci 1476/77. godine, pošto se dotadašnje hrišćansko stanovništvo povuklo iz njega, nakon turskog preuzimanja. U tim spisima pominje se kao Karagovindža, tipično turska palanka sa kaldrmisanim ulicama, cepencima, sarajima i džamijom, naselje „na putu beogradskom, udaljeno od Carigrada 19 dana”.

Pravi procvat Kragujevac doživljava od 1818. godine kada je proglašen prestonicom obnovljene Srbije. Naime, povoljan središnji geografski položaj, nacionalno homogeno stanovništvo za razliku od Beograda u kome je bila turska uprava, naveli su kneza Miloša da se opredeli za Kragujevac, koji postaje državni centar.

Turska palanka postaje varoš u kojoj se osniva čitav niz institucija prvi put u istoriji srpske države  - „Novine srbske“, „Knjaževsko - srpska banda“, „Knjaževsko - srpski teatar“, prva gimnazija, Licej, prva galerija slika, prvi sud „Sud kragujevački“,  apoteka, muzej i biblioteka.

Preseljenjem prestonice u Beograd, 1841.godine počinje period stagnacije Kragujevca. Ipak, grad je ostao centar političkog života, tako da su u njemu sve do 1878. godine nastavile da se održavaju sve važnije skupštine u Srbiji.

Na noviju istoriju grada najpresudnije je uticalo preseljenje Topolivnice 1851.godine. Tako su se stekli uslovi da Kragujevac dobije suštinske odlike koje i danas nosi, industrijskog centra u kome se odvija živa politička aktivnost i u kome su, često mnogo pre drugih krajeva Srbije, napredna stremljenja nalazila plodno tlo.

Početkom XX veka Kragujevac postaje i jak trgovački centar, pa dodatno privlači brojne doseljenike, pa je Prvi svetski rat dočekao kao treći grad po veličini u Srbiji.

Kao važan strateški centar, Kragujevac doživljava česta razaranja kako u Prvom i Drugom svetskom ratu, koji će grad posebno pamtiti po velikoj tragediji masovnog streljanja njegovih stanovnika 1941. godine.

U posleratnom periodu Kragujevac su obeležila dva procesa – snažna industrijalizacija i osnivanje Univerziteta. I jedna i drugi doprineli su razvoju grada i povećanju broja stanovnika.

Danas je Kragujevac četvrti grad po veličini u Srbiji, jedan od najjačih administrativnih, kulturnih, industrijskih i obrazovnih centara. Prostire se na 835 kvadratnih kilometra, sa 180.252 stanovnika - grad je po veličini prvi u Šumadiji, a četvrti u Republici Srbiji. Teritoriju grada čine 57 naseljenih mesta sa 78 mesnih zajednica. Na gradskom području živi 147.473, a na seoskom 32.779 stanovnika.