Kupujete nekretninu - prolazite proveru o poreklu novca

Nakon nekoliko nedelja od kako je počela primena novih smernice za procenu rizika od pranja novca i finansiranja terorizma, a o kojima bi trebalo da vode računa posrednici u prometu nepokretnosti, jasno je da nove smernice neće otežati kupcima da dođu do željenog stana. Naprotiv, primena smernica ima za cilj da demotiviše one koji kupovinom nekretnina pokušavaju da “peru novac”, ali ne pravi problem građanima koji žele da se skuće.

Kako bi se odagnale sve nedoumice, Halo oglasi nekretnine će vas provesti kroz nova pravila. Najpre, posrednici u prometu i zakupu nepokretnosti su od 15. septembra u obavezi da primenjuju taj novi set pravila, donešen od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija (MTTT) a smernice su objavljene na sajtu MTTT. Slična pravila i procedure postoje i u susednim zemljama, ali i u Evropskoj uniji, a svima je cilj da rizik od pranja novca svedu na minimum.Pranje novca je globalni problem koji pogađa sve države, pa i Srbiju. Agenti koje su Halo oglasi nekretnine kontaktirali, kako bismo proverili šta se promenilo u prvim danima primene, kažu da više pažnje i vremena troše na procenu rizika, ali da kupci mogu biti spokojni, jer su slična pravila i do sada primenjivali i procenjivali su taj rizik. Za kupce se, tvrde oni, ništa nije promenilo.

 

Smernice su namenjene posrednicima, a ne kupcima

Smernicama će posrednici pre zaključivanja ugovora o prodaji ili izdavanju nepokretnosti morati da urade analizu i procenu budućeg kupca ili prodavca nepokretnosti, a sve u cilju uspostavljanja efikasnog sistema za sprečavanje pranja novca u Srbiji. Smernice su, dakle, namenjene posrednicima u poslovima sa nekretninama, a ne građanima ili firmama kupcima, mada se na na neki način i njih tiču. Na osnovu datih, sada novih smernica, agencije za nekretnine moraju da urade procenu rizika klijenta. Radi se tako što agencije koriste informacije državnih organa i saznanja i informacija do kojih dođu o tome - da li je kupac osuđivan, za firme i poslovni podaci, iz koje zemlje dolaze... Proveravaće se oni koji kupuju nekretninu koju nikada nisu videli ili oni koji važe za rizičnu stranku. Ukoliko ste kupac nekretnine, to praktično znači da ćete kod agencije za nekretnine proći proceduru od nekoliko pitanja, a koja se odnose na poreklo novca kojim kupujete stan, na primer da li ste stekli nasledstvom, od koga itd i ovo će se najviše odnositi na keš kupce.

 

Funkcioneri

Drugo, baš kao i drugi učesnici u poslovima prometa nekretninama, poput banaka, računovođa, osiguravajućih kuća, revizora, i agencije za promet nekretninama su dužne da utvrde da li im je stranka funkcioner. Važno je da li su im klijenti funkcioneri, republički ili lokalni, ili su članovi uže porodice, bliski saradnici funkcionera. Funkcionerom se, da ne bude zabune, smatra lice koje obavlja ili je u poslednje četiri godine obavljalo visoku javnu funkciju u zemlji: predsednik države, predsednik Vlade, ministar, državni sekretar, posebni savetnik ministra, pomoćnik ministra, sekretar ministarstva, narodni poslanik, sudije Vrhovnog kasacionog, Privrednog apelacionog i Ustavnog suda, guverner, viceguverner i drugi visokopozicionirani kadar u NBS, zatim direktori javnih preduzeća, diplomate...

Kako navode posrednici, dužni su da, kao i ranije, prilikom uspostavljanja poslovnog odnosa identifikuje stranku, odnosno da očitaju ličnu kartu klijenta.

 

Nema novih troškova za posrednike

Nove Smernice potpisao je potpredsednik Vlade Srbije i ministra trgovine, turizma i telekomunikacije Rasim Ljajić. On je tada jasno poručio da razloga za paniku nema, jer su agenti za promet nepokretnosti i ranije morali da procenjuju rizične kupce i prodavce. Takođe je istakao da tu nema novih obaveza i novih troškova za posrednike.

Smernice su svakako bile potrebne jer je sektor nekretninama najizloženiji pretnji od pranja novca na osnovu Nacionalne procene rizika. Nacionalnom procenom rizika iz 2012. godine, sektor nekretnina u Srbiji je ocenjen kao srednje visoko rizičan, a tada su posrednici u prometu nepokretnosti  i investitori u nekretninama procenjivani zajedno. Novom Nacionalnom procenom iz ove godine, razdvojeni su posrednici u prometu i zakupu nepokretnosti koji obavljaju uslugu od investitora koji se bave izgradnjom i prodajom novoizgrađenih objekata. Sektor nepokretnosti je ranjiv, a ovaj zaključak je izvučen na osnovu toga što je promet nekretninama prepoznat u velikom broju sudskih predmeta zbog pranja novca, a na osnovu dosadašnjih iskustava, primetno je da se nelegalno stečen novac često ulaže u nekretnine.

 

Halo oglasi

15.10.2018.