Zahtevi za stambene kredite skočili i do 40 %

 

 

Potražnja za stambenim kreditima ove godine je u pojedinim bankama porasla i za čak 40 odsto u odnosu na isti period 2017. godine, a građani su u proseku uzimali kredite od oko 43.000 evra. Tako se pokazalo da je rast cena na tržištu nekretnina ove godine pratila veća tražnja stambenih kredita.

Kako tvrde bankari, više je razloga za rast tražnje za stambenim kreditima, a ključni su niske kamatne stope, bolja situacija na tržištu nekretnina i stabilan kurs domaće valute.

 

Rezultat stabilnog okruženja


U svim bankama koje je “Blic biznis” kontaktirao rečeno je da su od početka ove godine imali povećanu tražnju, koja je u nekoliko banaka bila veća za 10 ili 20 odsto, a u nekim i čitavih 40 odsto u odnosu na 2017. Ipak, zbirni podaci bankarskog sektora koje prikuplja Udruženje banaka Srbije pokazuju da je na kraju avgusta potražnja za stambenim kreditima veća za 4,2 odsto u odnosu na decembar 2017. godine.

 

U Intezi naglašavaju da su za prvih devet meseci 2018. godine povećali broj odobrenih stambenih kredita za više od 18 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Veruje se da je sve veći plasman stambenih kredita s jedne strane rezultat stabilnog okruženja, niskih kamatnih stopa i shvatanja nekretnine kao dugoročne investicije, kao i poboljšanja situacije na tržištu nekretnina – navode u Intezi.

 

17.10.2018. | Izvor: Blic.rs |